Sharing is caring!

Loterijen, het is nogal een lastige wereld. En je hebt een grote kans om te verliezen

Een loterijticket is per definitie een verliezende weddenschap. Overheidsbesturen voeren loterijen uit om geld in te zamelen, waardoor inkomsten uit de kaartverkoop verdwijnen. Voor elke dollar die wordt geïnd, betalen staten gemiddeld 62 cent uit in prijzen. De rest wordt bewaard om onderwijs te financieren, of milieubehoud, of wat de winst ook was. Je kunt daarom wel loten vergelijken, maar de prijzen staan toch zo goed als vast.

Speel het spel en maak kans, maar je speelt wel tegen de overheid

Waarom spelen mensen een spel waarbij ze geld aan de overheid geven? Het is gemakkelijk om loterijdeelnemers de schuld te geven dat ze onwetend of irrationeel zijn, maar dat is maar een deel van het verhaal. Loterijtickets leveren een emotionele uitbetaling op. Voor de prijs van een kleine koffie geven krasloten kaarten je toestemming om kort te geloven dat morgen misschien veel gelukkiger is dan vandaag. Een lot is een goedkope dosis hoop. In Nederland heb je diverse loterijen zoals de staatsloterij, postcodeloterij en de lotto. Alle informatie over deze loterijen kun je vinden op loten-kopen.com

Het is dan ook geen verrassing dat de armen meer van hun inkomen aan de loterij uitgeven dan wie dan ook. Staatsloterijen zijn regressieve instellingen, die neerkomen op een belasting – zij het op vrijwillige basis – op sommige behoeftigen in de samenleving.

Veertig jaar geleden waren loterijen nog heel anders

Veertig jaar geleden waren deze verliezende kansspelen illegaal in elke staat. Maar ze zijn zo lucratief en politiek onweerstaanbaar gebleken dat 44 staten sindsdien kaartjes voor de loterij hebben verkocht. In 2013 brachten staatsloterijen $ 62 miljard op, wat neerkomt op $ 257 aan verkopen aan elke volwassene in de natie.

Er zijn nog steeds zes hardnekkige holdouts. Alaska en Hawaii zijn zo geïsoleerd dat ze zich niet onder druk gezet voelen door de verkoop van hun buren. Nevada heeft een goklobby die niet wil dat een staatsloterij op hun terrein aanbotst. Utah en Alabama hebben sterke religieuze kiesdistricten die niet willen dat hun kudden op een dwaalspoor raken. En Mississippi heeft zowel een sterke goklobby als een sterk religieus kiesdistrict.

Geen loterij in alle amerikaanse staten

Tot vorig jaar had Wyoming ook geen loterij. Maar wetgevers maakten zich zorgen over al het geld dat hun inwoners in het naburige Idaho spendeerden om loten te kopen. “Dit is een manier om Wyoming-geld in Wyoming te houden,” zei Gov. Matt Mead (R) destijds. Voorstanders van loterijen hopen ook klanten aan te trekken uit het nabijgelegen Utah, dat zich blijft onthouden.

Maar wat in Alabama dan?

Alabama is misschien de volgende die het begeeft en een loterij begint. Jarenlang heeft het gebruik gemaakt van leningen, spaartegoeden en eenmalige meevallers om zijn begroting in balans te brengen. Nu staat het voor een hardnekkig tekort van $ 200 – 300 miljoen – een tekort van $ 700 miljoen als al het geleende geld in de berekening wordt gegooid.

Bentley wist het een kreeg

“We wisten dat deze dag zou komen. We wisten dat deze crisis zou plaatsvinden, en het is hier, “zei gouverneur Robert Bentley (R) maandagochtend in een toespraak.

Bentley heeft kritiek gekregen van zijn eigen partij op zijn voorstel voor een belastingverhoging van $ 541 miljoen, grotendeels betaald door verhogingen van de sigarettenbelasting en de omzetbelasting. Tot dusverre heeft de door de republikein gecontroleerde wetgever zijn verzoeken om nieuwe inkomsten weerstaan. Ze vragen overheidsinstanties om plannen in te dienen voor bezuinigingen in de buurt van 15 tot 30 procent.

Democraten in de staat zijn met een derde oplossing gekomen. Een loterij, betoogt Rep. Craig Ford (D), zou een enorme deuk in de begrotingsproblemen van de staat kunnen leggen, waardoor misschien $ 280 miljoen per jaar wordt binnengehaald. Democraten in Alabama hebben al jaren loterijwetgeving voorgesteld, maar deze keer is het anders. De situatie in Alabama is schrikbarend genoeg dat een toprepubliek ook zijn naam aan de rekening heeft toegevoegd.

Loterijen, je kunt er een boek over schrijven, al helemaal in Amerika